| by ujbudastudio.hu | No comments

A fogkő és annak következményei

Mi a fogkő?

A fogkő az étkezések során jön létre a fogak, protézisek, fogpótlások felszínén, amikor is egy vékony, színtelen, szabad szemmel kevésbé látható plakkréteg alakul ki. Ezek a feloldódott ételmaradékokból állnak, kényelmes táptalajt biztosítva a baktériumoknak. A plakk egy idő után megkeményedik a nyálban lévő ásványi anyagok hatására, majd elmeszesedik. Ezt az elmeszesedett plakkot nevezzük fogkőnek.

fogkő eltávolítás

A fogkő akár egy súlyos fogágy-betegség elindítója lehet, nem beszélve arról, hogy esztétikailag is egy kellemetlen látványt nyújt. Amennyiben nem sikerült időben eltávolítani a fogkövet, akár el is sorvadhat az íny. Ebben az esetben a fogkő eltávolítás a megoldás. Magyarországon nagyon alacsony azok száma, akik a fogorvosi kezeléseket rendszeresen igénybe veszik, valamint nem ápolják megfelelően fogaikat, így a fogszuvasodás, és a fogágy-betegség nagyon súlyos közegészségügyi problémát jelent.

Napjainkban rohamosan nő az eltávolított fogak száma egyenes arányban az életkor előrehaladtával. Kutatók bizonyították, hogy elsősorban a fogkő a felelős a fogíny gyulladásáért, valamint sorvadásáért.

A fogkő világos, sárgás színű, ami az idő elteltével megkeményedik és barnássá válik. Azonban a fogmosás során – nem úgy, mint a lepedék – nem távolítható el.

Okozhatja az íny gyulladását is, amely során vörös színű lesz, megduzzad, és fogmosás alkalmával gyakran vérezhet. Gyakran kellemetlen szájszag is kíséri. A gyulladás egy idő után átterjed az állkapocs-csontokra, így akár meglazulhatnak a fogak, érzékennyé válnak a melegre és a hidegre, súlyos esetben pedig akár el is veszíthetjük.

Megelőzése:

A fogkő megelőzésére naponta 3, vagy 4 alkalommal fogat kell mosni (elsősorban étkezések után, lefekvések előtt). A fogmosás lehetőség szerint min. 3 percig tartson. Amennyiben már kialakult a fogkő, fontos, hogy minél előbb eltávolításra kerüljön. A fogkő eltávolítását a fogorvos végzi el, egy ultrahanggal működő ún. depurátorral. Teljesen fájdalommentes. Látogasson el a Méhes Fogászat honlapjára bővebb információkért.

További érdekes olvasnivalók
Miért is fontos, hogy pótoljuk a hiányzó fogakat?
Mikor van szükség gyökérkezelésre?
Fogszabályozás – a legfontosabb tudnivalók