| by ujbudastudio.hu | No comments

Állami program készül az elmaradott orosz falvak fejlesztésére

Az elmaradott orosz falvak hosszú távú fejlesztését szolgáló állami program kidolgozására tett javaslatot az orosz államfő az államtanács és az elsőbbséget élvező országos programok megvalósítását felügyelő elnöki testület hétfői ülésén.

Vlagyimir Putyin elismerte, hogy az orosz falvak fejlettsége még mindig jelentően elmarad a városokétól.
“Sok még a probléma a falun, nem kevés az olyan helység, ahol az élet szó szerint megállt és megdermedt” – hangoztatta az orosz elnök. Hozzátette, hogy egyáltalán nemcsak elnéptelenedett falvakról, hanem sűrűn lakott településekről is szó van.
“Mindeközben nyilvánvaló aránytalanságok tapasztalhatóak vidéken. Ugyanabban a régióban léteznek egymás mellett fejlődő és pusztuló gazdaságok” – mondta az elnök.
A Putyin által ismertetett adatok szerint Oroszországban mintegy 37 millió ember él falun, 2000-ben még 40 millió volt a számuk. Az elvándorlás folytatódik a falvakból, az összes település 24 százalékában mindössze 10, vagy annál kevesebb ember él. Az orosz elnök természetes folyamatnak nevezte, hogy a város vonzza az embereket, de azt is megállapította, hogy jelenleg az orosz falvak maguk taszítják el a lakosság többségét a munka- és a lakáshiány, a rossz életkörülmények miatt. A falvakban az átlagfizetés alig több mint 14 ezer rubel (87 ezer forint), a nagy- és közepes vállalkozásoknál pedig 17,5 ezer rubel (109 ezer forint), ami a 2013-as oroszországi átlagfizetés (29900 rubel) 52 százalékát teszi ki.
Az orosz államfő az államtanács és az elsőbbséget élvező országos projektekkel foglalkozó elnöki testület ülésén egyebek között arra figyelmeztette a helyi adminisztrációk vezetőit, hogy kerüljenek közelebb a falusiakhoz, valamint “gőgös és sznob” magatartás helyett legyenek nyíltak, gondoskodóak, és dolgozzanak a közös jólétért.
A tanácskozáson Arkagyij Dvorkovics kormányfő-helyettes arról beszélt, hogy az Európai Unióban, az Egyesült Államokban, de még az Oroszországgal szövetséges Fehéroroszországban is több támogatás jut évente a mezőgazdaság fejlesztésére, ezért azt növelni akarják.
A Kremlben tartott rendezvényen Szerhij Akszjonov, a márciusban Ukrajnától elszakított és Oroszországhoz csatolt Krím-félsziget ideiglenes kormányzója bírálta az ukrán vezetést, amely az elmúlt tíz évben csak a propaganda szintjén törődött a félsziget fejlesztésével. Kifogásolta, hogy a Krímben csak minden harmadik faluhoz jutott el a vezetékes gáz. Annak ellenére, hogy a félszigeten kibányászott földgáz elegendő a terület ellátására.