| by ujbudastudio.hu | No comments

Lisszabon látnivalók

Lisszabon egyik legszebb európai főváros, amely különösen izgalmas a különböző kultúrák találkozásától. Kihagyhatatlan attrakció a Belém-torony, és a történelmi negyede, amely egy hétvége alatt is bejárható. Jelentős modern turisztikai látványosságai az Oceanarium és az ikonikus  Április 25. függőhíd.

Lisszabon a Tejo folyó torkolatánál ömlik az Atlanti- óceánba, Nyugat-Európa egyik legrégebbi városa. A felfedezők innen indultak világhódító útjukra az új világtájak felfedezésére.

Lisszabon legszebb látnivalói

A hét dombon épült Lisszabon örökségét számos uralkodó civilizáció határozta meg a rómaiak a vizigótok mellett hosszas arab fennhatóság mind rányomta a bélyegét a város történelmére, amelyek az épületében máig láthatók.

Lisszabonban a miradouro (nézőpont) kifejezéssel gyakran találkozhatunk, hiszen erre a célra épített panorámás teraszok találhatók, amelyek önmagukban is turisztikai attrakcióként szolgálnak. Egyik legjobb és kihagyhatatlan kilátó a Miradouro das Portas do Sol.

Azujelo Nemzeti Múzeum

Lisszabonban a különböző épületek falán láthatók a színes csempék az azujelos. A csempe hagyománya a 8. században a mórok érkezésével kezdődött, azonban a legnagyobb virágkorát a 16. században érte el. A komplexumban található egy kolostor templom, ahol az azujelo művészet leglátványosabb darabjai láthatók

Belém-torony

A Tejo-folyó szigetén áll a Szent Vince tornya, amely Lisszabon fő turisztikai látványossága. Az impozáns torony még 1515-ben, a nagy felfedezések korában épült, egyrészt védelmi célból, másrészt a város barátainak a köszöntésére. A négyemeletes mészkőből épült toronyhoz kapcsolódó bástyán összesen 17 ágyú volt elhelyezve, amellyel távoli lövéseket is leadhattak.

Jerónimos kolostor

A 16. századi Jerónimos kolostor a folyóparton a Belém-torony közelében áll. A portugál felfedezések korának tiszteletére emelték, egyik legfelkapottabb turisztikai látnivaló, és része a Világörökségnek.

Alfama negyed és a Szent György-kastély

A történelmi Lisszabonban számos negyed található, ezek közül az Alfama negyed a legrégebbi. A története a város mór múltját mutatja be, valamint az eredeti mór bejárati kapuja a Largo das Portas do Sol, (ajtó a nap felé). A negyedben, egy dombon áll Lisszabon legrégebbi öröksége a São Jorge kastély, abból az időszakból, amikor a várost a mórok uralták. A kastély helye már a rómaiak idején is stratégiailag fontos helynek számított, és már i.e. 205-ben erődöt emeltek. A mórok elűzése után 1147-től egészen a 16. századig a fellegvár királyi rezidenciaként működött. Ma múzeumként látogatható, és régészeti gyűjteményt foglal magába.

A környéken van Lisszabon legjobb bolhapiaca a Feira da Ladra, és tradicionális fado házak is találhatók, ahol a különleges portugál zenei stílus rusztikus környezetben élvezhető. A fado sorsot jelent, a vágyakozás és a bánat kifejezésére szolgál, amely már 150 éve csendül fel a kávézókban és éttermekben.

Cristo Rei szobor

A lisszaboni Cristo Rei szobrot a brazíliai Megváltó Krisztus szobra ihlette, egy dombon áll, és a Tajo folyóra néz le. A szobor hálaadásként készült a világháborús borzalmak túlélése kapcsán. Tövében egy kilátó áll, a belső lifttel egészen a férfialak lábainál lévő emelvényig lehet jutni, ahonnan az egyik legszebb panoráma nyílik a városra, a folyó torkolatára, és a 25 de Abril hídra.

Santa Justa lift

A városban nem egy lift található, azonban a legjelentősebb a belvárosban a Baixa negyedben álló Santa Justa. A torony tetejére lifttel és lépcsőn is fel lehet jutni, fontos miradouroja Lisszabonnak.

Pedro IV tér

Az elegáns tér a Rossio Lisszabon központjában található, és már a középkorban is a város fő gyülekezőhelye volt. A 16. században, az inkvizíció idején a téren nyilvános kivégzéseket folytattak, napjainkban az egyik legkedveltebb teraszos kávézós helye a városnak.

Oceanário de Lisboa

A lisszaboni Oceanarium az 1998-as világkiállítás alkalmából készült, a város egyik modern turisztikai attrakciója. A létesítményt Európa legnagyobb fedett akváriumaként tartják számon.