| by ujbudastudio.hu | No comments

Sziklakert kialakítása

A sziklakert egyre elterjedtebb az egész ország területén. Íme néhány megfontolandó tanács megépítéséhez. Bárki megépítheti ízlésesen ha egy kicsit odafigyel és követi a természet adta lehetőségeket, csak egy kis kreativitás kell.

Körülbelül 10 éve van egy saját készítésű sziklakertem pioneer növényekkkel teleültetve. Akinek segíthetek szívesen teszem, mert azóta érdekel ez a téma és elég jól belemerültem. A-z-ig évelők és néhány különlegesség. A növények leírásában és gondozásában tudok segíteni tapasztalataimmal.

Kertbarátoknak szívesen ajánlom, mert gyönyörű látványt nyújt az év minden évszakában és kevés gondozást igényel, így még aki csak névleg szereti a növényeket az is örülhet, hogy sikeres kertész.

Friss telepítés után ne várjuk azonban, hogy azonnal buja növényzet lesz a kövek között.

Ehhez kell egy-két év, később már csak a túlszaporodásra kell ügyelnünk. Hamar átszövik a földet a növények és egymásra nőhetnek, ezeket bármennyire is fáj, el kell távolítani.

Az igénytelen, de mégis mutatós növények a legmegfelelőbbek, ezért “mondom”, hogy nem igényel túl sok gondozást.

A legtöbb faj minden kisebb és nagyobb üzletben kapható az ország egész területén, tehát sokat sem kell költeni egy sziklakertre.

Köveket, igaz vásárolni húzós, de nem kell sok már pár darab is elég egy mini sziklakerthez. Nagyon elterjedt pont ezért. Több fajta kiépítési lehetőség is van, lehet szórt köves vagy teraszos beépítésű sziklakertünk. A meredekebb részekre terasz kiegészítéseként lépcsők mellé ajánlom a teraszos megoldást.

Kisebb helyeken és enyhébb lankás lejtőkön a szórt köves sziklakertet építsük magunknak, de lehet néhány kavicsot lerakni és földkupacot halmozni rá, már ez is lehet sziklakert.

Lényeg, hogy a köveket mindig a legnagyobb felületével lefelé fordítsuk és kicsit temessük is be némi földdel, hogy ne mozduljon el esőzés esetén se, így nem mosódik ki és természethű hatása van.

Ha nem megfelelően rakjuk le, csúnya lesz és az időjárási viszontagságok (eső, fagy) tönkreteheti az egész munkánkat. A teraszos megoldásnál szorosan egymás mellé kell tenni a köveket és kis fészkeket kialakítva, a másik eljárásnál csak ide-oda, lehetőleg ne túl messze egymástól rakjunk le köveket, ezeket később lépcsőként is használhatunk, a másik rendszernél ez úgyis adódik ott, nem kell erre ügyelni.
Szaktudást nem igényel, nem kell mélyen belemerülni a sziklakert építés témába, bárki meg tudja oldani.

Nyaraláskor sem kell senkit megkérni, ugyan már locsolja meg, ezt csak a friss ültetésnél kell, később hagyhatjuk a természetre az egészet.

Bátran ajánlom kezdőknek is, én is így kezdtem és minden évben gyönyörködöm benne és még mások is.

Sok sikert kívánok mindenkinek sziklakertjéhez és építéséhez!
Forrás: Hobbi és Otthon