| by ujbudastudio.hu | No comments

Hajduk Split

A Hrvatski nogometni klub Hajduk Split, közismert nevén Hajduk Split
vagy egyszerűen csak Hajduk, egy horvát profi labdarúgóklub, amely a horvát labdarúgás legmagasabb osztályában, a horvát első ligában játszik. A klub hazai pályája 1979 óta a 33 987 férőhelyes Stadion Poljud. A csapat hagyományos hazai színei a fehér mez, kék rövidnadrág és kék zokni.

A futballklub megalakításának ötlete egy csoport spliti diáktól származik, akik Prágában tanultak. A Slavia és a Sparta Prága közötti mérkőzés megtekintése után a csoport az U Fleků kocsmában gyűlt össze, és arról beszéltek, hogy itthon is létrehoznának egy futballklubot. Amikor visszatértek Splitbe, megvalósították tervüket, és 1911. február 13-án megalakult a Hajduk. Az 1920-as évek elejétől 1940-ig a Hajduk rendszeresen részt vett a Jugoszláv Királyság nemzeti bajnokságában. A második világháborút és a jugoszláv bajnoki rendszer 1946-os megalakulását követően a Hajduk a teljes SFR Jugoszlávia időszakot a legmagasabb szinten töltötte. Jugoszlávia felbomlását követően a klub 1992-ben, az első szezonban csatlakozott a horvát első ligához, amelynek első osztályából soha nem esett ki. Ezzel a Hajduk az egyetlen olyan volt jugoszláv csapat, amely az eredeti Jugoszlávia megalakulása óta soha nem esett ki az első osztályból, bár számos volt jugoszláv klub hosszú ideig szerepelt az első osztályban az SFR Jugoszlávia korszakából.

Horvátország és a volt Jugoszlávia egyik legsikeresebb csapata, amely kilenc jugoszláv és hat horvát bajnoki címet nyert, emellett kilenc jugoszláv és hét horvát kupagyőzelmet, valamint öt horvát szuperkupa-győzelmet, anélkül, hogy valaha is kiesett volna országa első osztályából.

A klub aranykorszaka az 1970-es években jött el, amikor négy jugoszláv bajnokságot és öt jugoszláv kupát nyertek. A Hajduk egyben az egyetlen klub a jugoszláv futballtörténelemben, amely öt egymást követő Jugoszláv Kupát nyert (1972 és 1977 között), és egyben az egyetlen veretlen bajnok (1950-es szezon). A Hajduk legnagyobb európai eredményei közé tartozik a három európai kupanegyeddöntőben, egy UEFA-kupa-elődöntőben és egy Kupagyőztesek Kupája-elődöntőben való szereplés.

A klub legfőbb riválisa a Dinamo Zagreb, a két csapat közötti mérkőzéseket “örök derbiként” emlegetik. A Hajduk Split szurkolóit Torcida Splitnek hívják, 1950-ben alapították őket. A név ihletője az 1950-es FIFA-világbajnokságon Torcida néven szereplő brazil szurkolók voltak.

A klub 2008-tól részvénytársaság, bár nem jegyzik a nyilvános tőzsdén, a részvények többsége Split városának tulajdonában van. Horvátországban a két szurkolói tulajdonban lévő sportcsapat egyike, 2016-ban több mint 43 000 tagot ért el, az idei évben pedig több mint 31 000 tagot. Több mint 50 Hajduk-szurkolói klub is működik, amelyek többnyire Horvátország és Németország területén helyezkednek el, de egészen az Egyesült Államokig, Írországig és Ausztráliáig.

Horvát bajnokság tabella